Verlopen rijbewijs langer geldig.

Door de huidige coronacrisis is het voor mensen niet makkelijk om hun rijbewijs te verlengen.
Zeker niet als je voor verlenging een rijgeschiktheidsverklaring nodig hebt.
Door de maatregelen van het kabinet zijn de medische keuringen van het CBR bijna volledig gestopt.
Maar er zijn ook andere redenen waardoor je je rijbewijs niet kunt verlengen, omdat je bijvoorbeeld in thuisquarantaine zit of het niet durft vanwege je eigen gezondheid.

Het kabinet heeft daarom besloten dat alle rijbewijzen die zijn verlopen of gaan verlopen in de periode tussen 16 maart 2020 en 1 juni 2020 geldig blijven.
Mensen die in deze periode met een verlopen rijbewijs rijden, krijgen dus geen boete en ze zijn ook nog gewoon verzekerd.
De maatregel geldt voor het rijden in Nederland.

Uitsluiting voor kortere geldigheidsduur.
Deze maatregel van het kabinet zal voor veel mensen, ook uit onze achterban, een extra stukje rust en zekerheid geven in deze hectische tijd.
Er wordt echter één groep uitgesloten van deze maatregel, en dat zijn de mensen waarvan de geldigheidsduur van het rijbewijs korter is dan 5 jaar.
Bijvoorbeeld mensen die een medische aandoening hebben waardoor ze periodiek gekeurd moeten worden.
Deze mensen hebben dus niets aan de huidige maatregel, maar zijn vaak wel erg afhankelijk van hun rijbewijs voor het verkrijgen van zorg of om te kunnen werken.
In de overleggen die we momenteel als Ieder(in) hebben met de betrokken ministeries vragen we om een maatwerkoplossing voor deze groep.
Een oplossing nu, maar zeker ook wanneer deze situatie langer gaat duren.

Duidelijkheid voor 1 juni.
De minister geeft aan dat een verlenging van deze maatregelen tot de mogelijkheden behoort als de maatregelen omtrent de coronacrisis ook verlengd worden.
Ze zal in ieder geval op tijd (ruim voor 1 juni) met vervolginformatie komen zodat iedereen weet waar hij of zij aan toe is.

Mocht u ondanks de maatregelen toch in de knel komen, neemt u dan contact op met ons meldpunt zodat we deze signalen mee kunnen nemen naar ons overleg met het ministerie.

Link:  Brief ministerie I & W verlopen rijbewijzen (pdf – 210 KB)

ReadSpeaker Lees voor

Bron: Ieder(in)