Vereniging de Zonnebloem introduceert verkeersbord om problemen met toegankelijkheid aan te kaarten.

Vanaf nu is er een nieuw verkeersbord te zien in het Nederlandse straatbeeld.
Het gaat om een verbodsbord voor mensen met een handicap, geïntroduceerd door Nationale Vereniging de Zonnebloem.
Uit recent onderzoek van de Zonnebloem blijkt dat er nog steeds veel problemen zijn op het gebied van toegankelijkheid; zeker ontoegankelijke straten en gebouwen vormen een uitdaging.
Om hiervoor bewustwording te creëren lanceert de Zonnebloem het verkeersbord op posters door het hele land met de boodschap ‘dit bord bestaat niet, maar het staat bijna overal’.

De vereniging zet zich al jaren in voor het vergroten van de toegankelijkheid in Nederland voor mensen met een lichamelijke beperking.

Eropuit gaan niet vanzelfsprekend.
Het onderzoek van de Zonnebloem vond plaats onder 3.067 Nederlanders van 20 jaar en ouder met een lichamelijke beperking.
Hieruit komt naar voren dat respondenten dusdanige problemen ervaren met toegankelijkheid dat 73 procent van hen regelmatig uitstapjes aan zich voorbij laat gaan.
Zo vindt 79 procent straten en wegen in de eigen woonwijk niet toegankelijk genoeg, ervaart 72 procent problemen in winkels en ook in cafés en restaurants zijn er veel belemmeringen voor mensen met een lichamelijke beperking (69 procent).

Link: Foto via De Zonnebloem.

Mobiliteit vergrotenOok mobiliteit is een domein waar vooruitgang geboekt kan worden om de toegankelijkheid in Nederland te vergroten.
Zo blijkt uit het onderzoek dat meer dan de helft van de respondenten problemen ervaart met vervoer.
Voornaamste uitdagingen zijn de gebondenheid aan tijden van Valys- of regiotaxi’s (69 procent) en de afhankelijkheid van een chauffeur (51 procent).
Ook geeft 43 procent aan niet overal naar toe te durven reizen met het openbaar vervoer en zegt 33 procent dat niet alle plekken bereikbaar zijn met het openbaar vervoer.

Marc van Damen, directeur bij Nationale Vereniging de Zonnebloem: “Met het nieuwe verkeersbord hopen wij dat er meer aandacht komt voor de uitdagingen waar mensen met een lichamelijke beperking dagelijks mee te maken hebben.
Uitdagingen dichtbij huis en dus onvermijdbaar. Ieder mens moet er zonder zorgen op uit kunnen gaan.
We roepen daarom iedereen in Nederland op om hieraan mee te werken. Samen maken we Nederland toegankelijker.”

Meer lezen over toegankelijkheid en de Zonnebloem?

Bron: Zonnebloem

Bron: Supportmagazine.nl