Veel kinderen met beperking eenzamer dan ooit door coronatijd.

Tatum speelt online met behulp van aangepaste controller. Foto door Casper Seijkens

Kinderen met een handicap hebben zwaar te lijden onder de lockdown, 72 procent is eenzamer dan ooit.
Dat komt naar voren uit onderzoek van het Gehandicapte Kind onder 161 gezinnen, waarin tenminste één kind een beperking heeft.

De coronaproblematiek en de bijbehorende maatregelen zorgen niet alleen voor een sociaal isolement en een toename van fysieke en mentale klachten bij de kinderen.
Daar bovenop komt dat ook 75 procent van de ouders/verzorgers zich niet voldoende gesteund voelt door instanties om deze tijd door te komen.

Groter isolement.
Kinderen met een handicap leven vaak al in een sociaal isolement, maar door de lockdown is dit isolement nog groter geworden.
Uit het onderzoek blijkt dat kinderen met een beperking die vriendjes in de buurt hebben vanwege corona veel minder afspreken.
47 procent van de kinderen heeft überhaupt geen vriendjes in de buurt, omdat zij niet in hun woonplaats naar school kunnen en zo geen andere kinderen ontmoeten.

Niet buiten spelen.
Andere kinderen ontmoeten elkaar nu vaak op buitenspeelplaatsen in de buurt.
Voor kinderen met een handicap is dat niet mogelijk, omdat die speelplekken vaak niet toegankelijk zijn.
Ze komen bijvoorbeeld niet voorbij het toegangshek, de paden zijn voor hen niet begaanbaar en veel speeltoestellen zijn voor hen ongeschikt.

Niet sporten.
Binnen de huidige coronamaatregelen is het voor kinderen toegestaan om buiten te sporten.
Dit is voor kinderen met een beperking meestal ook geen optie, omdat zij vaak extra begeleiding van volwassenen nodig hebben.
De aanwezigheid van volwassenen op sportclubs wordt nu tot een minimum beperkt.
Van de kinderen met een beperking die normaliter wel kunnen sporten, doet 58 procent dit nu minder dan voor de coronacrisis.
36 procent van de ondervraagden kan sowieso niet sporten wegens hun beperking en beperkte hulpmiddelen.

Kinderen door coronatijd helpen.
Henk-Willem Laan, directeur van het Gehandicapte Kind: “Het is overduidelijk dat kinderen met een handicap moeizaam en eenzaam de lockdown doorkomen.
Daarom zetten wij nu meer dan ooit in op concrete hulpmiddelen die naar behoefte van het kind zorgen voor de juiste positieve impulsen in huis.
Denk hierbij aan het verstrekken van een aangepaste gamecontroller zodat oudere kinderen met een beperking online met vriendjes kunnen spelen, of een speciale speelbox met spelmaterialen die het samenspelen van gezinnen met een kind met een ernstige meervoudige beperking stimuleert.”

Online plezier.
Deborah den Boer-Geerts, de moeder van de 11-jarige Tatum is blij met de aangepaste gamecontroller voor haar dochter: “Tatum heeft weken binnen gezeten met haar vader en mij.
Voorheen had ze op school haar contacten en dat viel plotseling allemaal weg.
Dankzij haar aangepaste gamecontroller kan zij knoppen met haar voeten bedienen en gamen met haar klasgenootjes en neefjes.
In coronatijd doet ze dat elke dag. Dat maakte dat ze – ondanks dat ze elke dag alleen thuis is – plezier heeft.
Het zijn kleine dingen die misschien heel onbelangrijk lijken, maar voor haar van groot belang zijn.”

Link: Lees meer via de website van het Gehandicapte Kind.

Link: (Bron: AD.nl)

Bron: Support Magazine.nl