Toegankelijkheid van Winkels.

Het is voor mensen met een lichamelijke beperking in deze tijd van moderne techniek en vooruitgang nog niet vanzelfsprekend dat zij overal kunnen winkelen waar zij dat graag zouden willen

Ondanks de betere acceptatie van mensen met een beperking, zijn nog veel winkels onvoldoende toegankelijk voor mensen met een rolstoel of scootmobiel.
Ook mensen met een beperking zijn tenslotte klanten.
Toch komen ze zowel figuurlijke als letterlijke drempels tegen.

Figuurlijke drempels zijn bijvoorbeeld de stellingen en artikelen die te dicht bij elkaar worden geplaatst en zo de weg versperren voor een rolstoel.
De rolstoelgebruiker loopt het risico om iets te raken of te beschadigen.

Vooral grote winkelketens (bijvoorbeeld supermarkten) willen zoveel mogelijk verkopen, maar vergeten dat er ook voldoende ruimte moet zijn om door te kunnen komen.
Nog een voorbeeld zijn de kledingzaken waar de bestuurder van een scootmobiel vaak moet uitkijken dat hij niet een kledingstuk beschadigd door met het stuur te blijven haken.

De letterlijke drempels spreken wat meer voor zich.
Maar daar ligt het niet altijd aan de ondernemers.
Dit kan ook aan het gemeentebeleid liggen.
Een voorbeeld is een telefoonwinkel met een hoge drempel waarbij aan een medewerker werd gevraagd om een oprijplaat te plaatsen zodat het mogelijk werd om met een rolstoel naar binnen te rijden.
Dit verzoek is bij de gemeente neergelegd maar deze was van mening dat dit niet acceptabel was in een drukke winkelstraat: de voetgangers zouden daar hinder van kunnen ondervinden.

De mogelijkheid om zelfstandig te functioneren voor mensen met een beperking wordt door dergelijke zaken bemoeilijkt.
Maar door samen naar oplossingen te zoeken kunnen we de toegankelijkheid van winkels verbeteren zodat ook mensen met een beperking kunnen winkelen.

Zie Tips voor winkeliers

BGH
Belangengroep Gehandicapten Haarlemmermeer