PETITIE: MAAK HET OPENBAAR VERVOER ‘ONBEPERKT’

Reizen in het ov hoort voor niemand een gedoe te zijn, ook niet voor mensen met een beperking.

Het is tijd voor Onbeperkt Openbaar Vervoer.
Dat zegt het B-Team van ( No Limits Network,) het webonly-programma van KRO-NCRV voor én door jongeren met een beperking.
Zij zijn een ( Petitie ) gestart om Den Haag aan te kaarten dat het voor mensen met een beperking nog veel te lastig is om ‘gewoon’ met het ov te reizen.

Zo is minder dan de helft van de bushaltes toegankelijk voor rolstoelers en worden ook nog steeds bussen aangeschaft waar niet aan reizen met een beperking gedacht is.
In de nieuwe trams die in Amsterdam gaan rijden is bijvoorbeeld maar één rolstoelplek, die bovendien ook nog eens gedeeld is met kinderwagens en rollators.
Ook reizen voor de trein gaat volgens de initiatiefnemers alles behalve soepel.

En zelfs als er wél de nodige maatregelen genomen zijn, is het niet zo dat alles vlekkeloos verloopt wanneer je als rolstoeler met het ov reist.
“Soms zijn er bijvoorbeeld rijplanken defect of weigert de buschauffeur zelfs mensen in een rolstoel mee te nemen, omdat ze anders achter komen te liggen op hun reisschema”, zegt presentator en theatermaker Marc de Hond, die de actie steunt en zelf in een rolstoel zit.

De petitie is inmiddels bijna 3000 keer getekend en ook verschillende bn’ers zoals dj Gijs Staverman en presentatrice Anita Witzier steunen de actie.

Gijs Staverman steunt Onbeperkt Openbaar Vervoer.

Met de handtekeningenactie wil het B-Team staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid vragen om ervoor te zorgen dat alle nieuwe trams, treins en bussen voor iedereen toegankelijk zijn.
Ook moeten alle perrons en stations zo snel mogelijk worden aangepast, bijvoorbeeld op de goede hoogte worden gebracht.

Het B-Team wil de petitie in de Week van de Toegankelijkheid, van 2 tot 7 oktober 2017, in Den Haag aanbieden.

Zie ook de uitzending van Jinek.

Bron: NPO3.nl