Efteling past gehandicaptenbeleid aan na commotie

Attractiepark De Efteling past het gehandicaptenbeleid aan.
Nadat er eerder ophef was ontstaan over het feit dat mensen met een beperking een doktersverklaring nodig hadden om gebruik te mogen maken van speciale voorzieningen, gaat De Efteling dit voortaan afhandelen op basis van goed vertrouwen en eigen verantwoordelijkheid.

Sinds 1 maart hadden mensen met een beperking een doktersverklaring nodig om via de invalideningang attracties binnen te kunnen en gebruik te maken van andere faciliteiten.
Op deze manier wilde De Efteling misbruik voorkomen.
Daarnaast werd de regel ook vanuit het oogpunt van veiligheid ingesteld.

Deze aanpak leverde het attractiepark een storm aan kritiek op en leidde zelfs tot kamervragen omdat het mogelijk in strijd is met het VN-verdrag inzake de rechten van personen met een handicap.

Omslachtig.
Inmiddels meldt de organisatie op haar website dat ‘het verkrijgen van deze verklaring erg omslachtig en daardoor niet gastgericht is’.
Daarom is het nu mogelijk om een verklaring te downloaden op de Eftelingsite waarin aangegeven kan worden in welke mate een bezoeker in staat is de attracties via de reguliere weg te bezoeken.
De Efteling ‘vertrouwt hierbij op eigen verantwoordelijkheid van gasten met een beperking’.

De Tilburgse Amber Bindels is blij met het nieuws.
Zij kon afgelopen weekend niet naar het attractiepark, omdat ze geen doktersverklaring had.
Amber zit in een rolstoel vanwege spasmen.
Ze gaat woensdag in gesprek met De Efteling over wat er haar betreft nog meer moet veranderen.

Colaatje.
,,Ik moet alleen een speciale ingang gebruiken voor attracties omdat ik de originele ingangen die het park gemaakt heeft niet kan gebruiken. Ik hoef persoonlijk ook echt geen voorrang te hebben als rolstoelgebruikster.
Geef mij maar een kaartje waarop staat dat ik bijvoorbeeld nog twintig minuten moet wachten tot wanneer ik aan de beurt ben, drink ik ondertussen wel ergens een colaatje.”

Amber hoopt wel dat het invoeren van verklaringen op een gegeven moment een halt wordt toegeroepen. ,,Het moet niet zo zijn dat straks ieder commercieel bedrijf verklaringen wil hebben.
Anders kan ik zoiets ook in gaan vullen voor een speciale plek voor mijn rolstoel in de bioscoop.”

BRON: AD