Om tijdens de corona-crisis veilige zorg thuis te kunnen leveren, moet er ook voor zorgverleners en mantelzorgers die thuis zorgen voor iemand met een ziekte of beperking voldoende beschermingsmateriaal en tests beschikbaar komen. Deze oproep doet Illya Soffer in EenVandaag Radio 1.
Man met celebrale parese in rolstoel drinkt met rietje uit een mok
Voor mensen die dagelijks afhankelijk zijn van intensieve zorg thuis, zoals ADL-zorg, is de maatregel om 1,5 meter afstand te houden niet realistisch. Intensieve zorg gaat gepaard met fysieke contactmomenten.
Wie mag wel of niet bij mij komen?
Mensen met een hoog gezondheidsrisico die afhankelijk zijn van deze vormen van zorg thuis voelen zich onzeker: wie mag wel of niet bij mij komen? En ook voor de mensen die deze zorg bieden, waaronder ook de vele mantelzorgers, is de situatie ingewikkeld. Zij moeten kiezen uit twee kwaden: een risico nemen door iemand wel te verzorgen, of een risico nemen door iemand niet te verzorgen.
Weten dat het veilig is.
In EenVandaag Radio 1 doet Illya Soffer daarom de oproep: “Zorg voor voldoende beschermingsmateriaal en tests voor mensen die zorg thuis bieden aan mensen met een hoog gezondheidsrisico, zodat mensen die afhankelijk zijn van intensieve dagelijkse zorg weten dat ze geholpen worden door iemand die veilig is.”
Zelfquarantaine.
Naast Illya Soffer wordt ook Marcel Brans geïnterviewd, die rolstoel-gebonden is en zeer kwetsbare luchtwegen heeft. Hij kiest voor zelfquarantaine en heeft daarvoor de volgende oproep gedaan: Wie wil er voor 3.000 euro samen met mij in quarantaine?
Beluister het interview op de website van EenVandaag – NPO Radio 1
Bron: Ieder(in).