Maak televisie toegankelijk voor iedereen.

Op Wereld Televisie Dag heeft Ieder(in) landelijke en regionale omroeporganisaties opgeroepen om samen te werken aan beter toegankelijke televisie.
Voor mensen met een auditieve, verstandelijke of visuele beperking is genieten van het televisieavond nog vaak niet mogelijk.
Terwijl er juist sinds een jaar een Europese richtlijn is om televisie beter toegankelijk te maken voor mensen met een beperking.

Toegankelijke televisie.
Volgens de Europese belangenorganisatie voor mensen met een handicap (EDF) betekent de richtlijn ‘dat er meer ondertitels komen voor slechthorende en dove mensen, audiodescriptie voor slechtzienden en blinden, vertalingen in gebarentaal en gesproken ondertitels in bijvoorbeeld tv-programma’s, series, films, documentaires en nieuws.
’ Op basis van deze richtlijn moet er in Nederland nog veel gebeuren.
Voor ruim 20.000 gebarentaal gebruikers, 1,5 miljoen slechthorenden, 80.000 blinden en bijna 240.000 slechtzienden is het tijd voor verbetering.
Op basis van het VN-verdrag Handicap moeten zij dezelfde toegang hebben tot informatie en nieuws.

Goed voorbeeld.
Vorig jaar nam de Tweede Kamer een motie aan waarin de regering samen met de doelgroep en de NPO een stappenplan te moet maken om relevante programma’s, zoals nationale evenementen, van de publieke omroep voor mensen met een audiovisuele beperking beter toegankelijk te maken.
Volgend jaar organiseert Rotterdam het Eurovisie Songfestival.
Ieder(in) verwacht dat Nederland dan het goede voorbeeld geeft aan de rest van Europa.
Daarom wil Ieder(in) ook in gesprek met betrokken partijen over een volledig toegankelijke uitzending van het Eurovisie Songfestival in 2020.

Doe mee.
Wil jouw gehandicapten- of patiëntenorganisatie zich ook sterk maken voor toegankelijke televisie en wil je samenwerken aan verbeteringen, neem dan contact op met Wouter Bolier via w.bolier@iederin.nl

Bron: Ieder(in).