NIEUW-VENNEP – Het werk van de Belangengroep Gehandicapten Haarlemmermeer (BGH) zal altijd nodig blijven, denkt vrijwilliger Nico Honcoop.
De slechtziende Venneper loopt geregeld letterlijk tegen zaken aan die hem dwarsbomen.
,,We moeten constant aandacht vragen’’, is zijn ervaring.
Belangengroep voor gehandicapten houdt werklunch in Getsewoud.
Honcoop is deze donderdagmiddag een van de ongeveer twintig aanwezigen bij een werklunch van de BGH in buurthuis Het Contact, die wordt gehouden in het kader van de Week van de Toegankelijkheid.
Gemeenteraadsleden, ambtenaren, BGH-vrijwilligers en vertegenwoordigers van zusterorganisaties zijn naar het wijkgebouw in Getsewoud gekomen.
Ze lunchen en luisteren tegelijkertijd naar Jenny Laval en Thijs Hardick van Ieder(in), het netwerk voor mensen met een beperking of chronische ziekte.
De twee leggen uit wat het betekent dat Nederland het VN-verdrag inzake de rechten van mensen met een handicap gaat ratificeren.
Een winkelier heeft bijvoorbeeld straks meer verplichtingen als een gehandicapte klant zijn zaak niet in kan komen en wil dat die daar werk van maakt.
Goed verhaal.
De ondernemer in kwestie moet bijvoorbeeld op z’n minst in gesprek gaan en dient een goed verhaal te hebben wil hij de boel niet aanpassen.
Tijdens het natafelen vertelt Honcoop over de praktijk. Over hoe geleideribbels voor blinden soms niet te gebruiken zijn.
Zoals tijdens een wandeling naar winkelcentrum De Symfonie, als iemand zijn auto op zo’n ribbel heeft geparkeerd. Zet daar dan een paaltje neer, denkt Honcoop, maar tot op heden is dat niet gebeurd.
Over de belijning die fietsers op het Burgemeester Van Stamplein in Hoofddorp ervan moet weerhouden hun rijwiel op bepaalde plekken neer te zetten, is hij niet te spreken.
Daardoor werden de fietsen juist op de route voor blinden neergezet. ’Fietsellende’ noemt Honcoop het.
,,Ik ben niet op mijn mondje gevallen’’, zegt hij. Honcoop (61), die bij de BGH over het straatwerk en de blindenlijnen gaat, behaalt ook succesjes.
Zo worden bij de bushaltes van RNet in Nieuw-Vennep nieuwe geleideribbels aangebracht.
Niet goed.
Zijn medevrijwilliger Tiny Bus noemt een ander voorbeeld van waar het niet goed is gegaan.
Voor het Spaarne Gasthuis in Hoofddorp zijn parkeerplaatsen aangelegd die hoger liggen dan het wegdek.
,,Daar kan ook jij je enkel verzwikken’’, waarschuwt Bus.
,,Het gaat goed in Haarlemmermeer, maar het kan beter’’, is de ervaring van BGH-voorzitter Ed Koster.
Dat gaat met kleine stapjes.
Dankzij de BGH heeft Winterland Hoofddorp tegenwoordig bijvoorbeeld een invalidentoilet.
Momenteel is secretaris André Pijnaker bezig met een schouw langs alle wijkgebouwen en dorpshuizen van Stichting Maatvast in Haarlemmermeer.
,,Het blijkt dat het best redelijk geregeld is’’, zegt Koster.
Wel komt Pijnaker kleine dingetjes tegen, zoals een alarm op een invalidentoilet die kapot is.
Door Wessel Mekking
BRON: BGH