Kabinet schrapt loondispensatieplan.

Het kabinet ziet af van het plan om loondispensatie in te voeren. Staatssecretaris Van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid schrapt de voorgenomen maatregel uit het regeerakkoord.
Verschillende maatschappelijke organisaties pleitten hier de afgelopen maanden uitvoerig voor.

“Dit is geweldig nieuws voor al die mensen die door deze maatregel tweederangs werknemers dreigden te worden”, zegt Ieder(in)-directeur Illya Soffer.
“Met tal van maatschappelijke organisaties en zo’n beetje de hele beweging van mensen met een beperking hebben we een ijzersterk blok kunnen vormen om dit plan van tafel te krijgen.
” Volgens Soffer is het schrappen van het kabinetsplan een eerste stap op weg naar betere plannen om meer mensen met een arbeidsbeperking volwaardig aan het werk helpen.
“We zijn erg blij dat de staatssecretaris nu ook inziet dat loondispensatie niet de oplossing is.
We blijven graag met haar in gesprek om mee te denken over wat wél nodig is.”

Het loondispensatieplan zou meerdere negatieve gevolgen hebben voor werknemers met een beperking en stuitte daarom op veel kritiek en maatschappelijk verzet.
Een petitie tegen loondispensatie van Wij Staan Op!
werd bijna 90.000 keer getekend, een brief van Noortje van Lith aan premier Rutte werd veel gedeeld op sociale media en vandaag stuurden zeven maatschappelijke organisaties een brief aan de Tweede Kamer.

Cedris, LCR, FNV, CNV, VCP, Wij Staan Op! en Ieder(in) schrijven in die brief acht uitgangspunten waaraan een alternatieve oplossing om meer mensen met een beperking aan het werk te krijgen en houden, zou moeten voldoen.
Een oplossing die in lijn moet zijn met het VN-verdrag Handicap en mensen met een arbeidsbeperking volwaardig werknemer maakt.

Lees de brief van Cedris, LCR, FNV, CNV, VCP, Wij Staan Op! en Ieder(in) met de acht uitgangspunten hieronder.

Downloads.
Meer mensen met een beperking aan het werk (word)
word / 2018-09-06

Meer mensen met een beperking aan het werk (pdf)
pdf / 2018-09-06

Bron: Ieder(in)